Mikä on SRV tietue?

SRV on lyhenne "Service Record" joka suomentuu palvelu tietueeksi. Sitä käytetään kun halutaan ohjata esim. verkkotunnus etuliitteellä johonkin palveluun. Tässä ohjeessa käytämme esimerkkinä Minecaft-palvelimen ohjausta etuliitteellä. Tälläinen tallenne ohjaa etuliitteellä olevan osoitteen tiettyyn porttiin. SRV tietue pitää tiedoissaan etuliitteen sijaan protokollan ja palvelun tunnuksen ja arvona prioriteetin, painon ja portin.

Tarvitset SRV tietueen ohjaamiseen verkkotunnuksen jonka voit ostaa täältä.

Kuinka luoda ja ohjata SRV tallenne?

Aloitetaan kirjautumalla Web hallintapaneeliin https://web.tietokettu.net/login/

Kun olet kirjautunut sisään, klikkaa "DNS" osiota.

Kun olet DNS osiossa, älä lisää olemassa olevaan verkkotunnukseen uutta tietuetta vaan lisää uusi tietue verkko-osoitteena. Tämä toimii täsmälleen samalla tavalla kuin uuden tietueen lisääminen muissa palveluissa.

Kun olet lisäämässä uutta verkko-osoitetta tietueena, laita haluamasi etuliitteellä varustettu verrko-osoite "Domainini" kohtaan (Kuvassa 1. laatikko). Tämän jälkeen laita "IP-osoite" kohtaan osoite minne haluat tietueesi ohjaavan (Kuvassa 2. laatikko).

Lisättyäsi verkko-osoitteen, voit poistaa turhat tietueet ja lisätä uuden painamalla + merkkiä.

Tässä ikkunassa lisäämme tärkeimmät tiedot mitä tietue vaatii. Ensin laita tietue kohtaan haluamasi palvelu ja protokolla tunnus (Kuvassa 1. laatikko). Löydät palvelun ja protokollan todennäköisesti palvelun dokumenteista mitä käytät. Tässä tapauksessa laitan _minecraft._tcp sillä minecraft palvelin toimii tcp protokollalla. Määritä tietueen tyyppi SRV tyypiksi (Kuvassa 2. laatikko).

Tämän jälkeen laita arvoksi osoite jonne haluat tietueen ohjaavan (Kuvassa 3. laatikko), loimme tämän ohjauksen aiemmin. Prioriteetti kohtaan merkitsemme tietoja jonka avulla tietue ohjautuu oikeaan paikkaan (Kuvassa 4. laatikko). Kenttä koostuu kolmesta osiosta jossa ensimmäinen on prioriteetti, se määrittä, että missä järjestyksessä tietueet luetaan jos palvelulla sattuu olemaan useampia tietueita, mitä matalempi, sitä korkeampi. Toinen kohta on paino joka vaikuttaa samalla tavalla kuin prioriteetti, mutta vain sovelluksen sisäisesti, korkeus määrittyy lineaarisesti. Kolmas kohta on portti, tämä määrittää mihin porttiin tietue ohjautuu. Tässä tapauksessa laitan 0 5 25565 jolla on yleisesti korkea prioriteetti ja se ohjautuu porttiin 25565.

Kun olet syöttänyt kaikki tiedot, paina "Lisää" nappia jotta tallennat tietueen.

Tietue on lisätty, riippuen ruuhkasta aktivoituminen voi kestää huonolla tuurilla jopa 24h. Tämän jälkeen voimme tarkistaa toimiiko tietue. Minecraftin palvelimilla toimii rajapinta jota voimme käyttää tässä. Kun kirjoitamme etuliitteelisen osoitteen hakukenttään, rajapinta palauttaa tiedot jossa näemme, että palvelu ohjautuu oikein.

Koska Minecraftin oletus portti on 25565, muutan SRV tietueen prioriteetti kentän porttia ja muutan sen 25569. Tämän jälkeen jos menemme uudelleen Minecraft palvelin rajapintaan, näemme, että rajapinta palauttaa saman osoitteen, mutta eri portilla.