• Wednesday, June 9, 2021

Hei asiakkaat!

Nyt on aika puhua hieman tulevasta. Tietokettu on nyt toiminut lähes kaksivuotta toisen toimijan tiloissa vuokralla ja edessämme on suuri askel omiin toimitiloihin. Vastaan seuraavaksi usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä minun pitää tehdä palvelinsiirron yhteydessä?

Varmistaa, että järjestelmäsi toimii normaalisti uuden IP-osoitteen kanssa. Muita muutoksia siirron yhteydessä ei tule. Jos järjestelmäsi ei ole riippuvainen IP-osoitteesta, siirto ei vaikuta sinuun.

Kuinka pitkään Tietokettua pidetään alhaalla siirron aikana?

Toivottavasti ei pitkään. Tavoitteenamme on siirtää koko Tietokettu yhden yön aikana, mutta pahimmassa tapauksessa siirrossa saattaa mennä ~24h. Siirto toteutetaan todennäköisesti osissa, joten jotkut palvelimet siirtyvät ennen kuin toiset.

Milloin dedikoituja palvelimia voi ostaa?

En uskalla luvata vielä mitään, mutta emme myy rautaa ennen kuin voimme taata niiden riittävyyden asiakkaille.

Kuinka nopea kaista Tietoketun salissa on?

Alkuun aloitamme 1Gb -yhteydellä, joka riittää tämän hetkiselle "jengillemme" vallan mainiosti. Tällä hetkellä Tietoketun suurin samanaikainen kaistankäyttö on noin 0,2Gb sekunnissa, joten tämän ei pitäisi olla ongelma. Kaista päivittyy 2Gb -kaistaan todennäköisesti elokuussa.

Miten DDos-suoja eroaa aikaisemmasta?

Alkuun todennäköisesti ei mitenkään. Tietoketun palvelinsali käyttää samallaista arbor + software-pohjaista palomuurijärjestelmää kuin aikaisemminkin. Saamme merkittäviä muutoksia aikaan, kun olemme tehneet palomuuri- ja kaistapäivityshankinnat. Tällöin meillä on mahdollisuus mukauttaa palomuurijärjestelmät paljon parempaan suuntaan.

Saako palvelinsaliin tuoda omia palvelimia?

Kyllä, otamme jatkossa myös teidän palvelimia paikkavuokralla sisään. Palvelimeksi kelpaa ihan oma desktop-tietokone tai ihan kunnon rack-masiinakin. Hintaluokka palvelinpaikoissa tulee todennäköisesti olemaan 50-90€/kk luokkaa. Tarkkoja hintoja ei ole vielä päätetty

 

Terveisin,

Kimi Syrjä