Navigointi ja tiedostojärjestelmä

Terminaalissa voit navigoida cd komennon avulla. Voit vaihtaa kansioon komennolla cd <kansio> ja voit mennä kansioissa ylöspäin komennolla cd .. .

Voit listata tiedostot ls komennolla.

Tiedostojen ja kansioiden luonti ja poistaminen

Voit luoda tiedoston joko jollain komentopohjaisella tekstiedistorilla kuten nanolla tai vimmillä. Voit myös tarvittaessa echo komennolla.

Jotta voit luoda kansion, käytä mkdir <kansion_nimi> komentoa.

Tiedoston tai kansion poistamiseen käytä rm komentoa. Jos poistat kansion, lisää komentoon -R jotta voit poistaa kansion ja sen sisällön rm -R <kansio>.

Pakettien asentaminen

Voit asentaa sovelluksia apt-get install <paketti> (Debian/Ubuntu) tai yum install <paketti> (CentOS/Fedora<22) komennolla.

Paketin poistaminen tapahtuu apt-get purge<paketti> (Debian/Ubuntu) tai yum remove <paketti> (CentOS/Fedora<22) komennolla.

Muita hyödyllisiä komentoja

Voit tyhjentää terminaalin clear komennolla.

Voit tarkastella tiedostoa cat <tiedosto> komennolla.

Voit suorittaa komennon järjestelmänvalvojana käyttäen sudo -etuliitettä komentojen alussa. Tämä kuitenkin vaatii kuitenkin sudo oikeudet ja käyttäjän salasanan.

Jos haluat katsoa missä suoritettava tiedosto sijaitsee, käytä komentoa which <ohjelma>

Nimipalvelimien muuttaminen

Välillä tulee tarve vaihtaa nimipalvelimia, jotta palvelin osaa muuntaa verkko-osoitteet ip-osoitteiksi.
Nimipalvelimien vaihto voi olla tarpeen, jos automaattisesti lisätyt nimipalvelimet eivät toimi. Tämän voi tunnistaa esimerkiksi seuraavasta viestistä:

ping: google.com: Temporary failure in name resolution

Alla näet taulukon hyvistä nimipalvelin tarjoajista. Suosittelemme käyttämään OpenDNS, Googlea tai Cloudflarea.

Tarjoaja Ensimmäinen osoite Toinen osoite
Google 8.8.8.8 8.8.4.4
Quad9 9.9.9.9 149.112.112.112
OpenDNS 208.67.222.222 208.67.220.220
Cloudflare 1.1.1.1 1.0.0.1
CleanBrowsing 185.228.168.9 185.228.169.9
Alternate DNS 76.76.19.19 76.223.122.150
AdGuard DNS 94.140.14.14 94.140.15.15

Löydät nimipalvelimet /etc/resolv.conf sijainnista.

Voit määrittää nimipalvelimen lisäämällä seuraavan näköisen rivin:

nameserver <palvelin>

Lähdeluettelon päivittäminen (sources.list)

Lähdeluettelo on asetustiedosto jonka löydät /etc/apt/sources.list sijainnista. Apt-pakettienhallinta käyttää tätä listaa kun lataat tai päivität ohjelmia palvelimellasi.

Riippuen käyttöjärjestelmästä voit käyttää automaattisia työkaluja mitä löydät netistä kuten Ubuntun lähdeluettelon luonti ohjelmaa tai Debianin lähdeluettelon luonti ohjelmaa.
Jos haluat päivittää tai korjata sinun lähdeluettelosi, mene jompaankumpaan sivustoon luomaan käyttöjärjestelmällesi lista täyttäen oikeat tiedot. Luonnin jälkeen kopioi koodi ja korjaa sillä kaikki sisältö sources.list tiedostosta.