Tässä artikkelissa käymme läpi jälleenmyyntipaneelin DNS-funktioita. DNS on järjestelmä, joka auttaa tietokoneita löytämään muita tietokoneita tai verkkosivustoja Internetissä. Se muuntaa ymmärrettävät verkkotunnukset, kuten "www.esimerkki.com", niihin liittyviksi numeroriveiksi, joita kutsutaan IP-osoitteiksi.

1. Ensimmäiseksi kirjaudu sisään cPaneliin tunnuksillasi. (https://cpanel.tietokettu.net/)

2. Rullaa sivua alaspäin, kunnes näet "Lisäasetukset" osion ja klikkaa sieltä "Webhost Manager

3. Kun olet jälleenmyyntipaneelissa ja rullaat sivua hieman alaspäin näet kohdan, jossa lukee "DNS functions"

4. DNS functions osiossa näet erilaisia työkaluja ja voimme nyt tutustua niihin.

DNS-vyöhykkeen lisääminen

DNS vyöhyke tarkoittaa aluetta, joka sisältää tietoja tietyn verkkotunnuksen hallinnasta. Jokainen verkkotunnus voi olla jaettu eri vyöhykkeisiin, joissa on tietoja verkkotunnuksen eri osista, kuten verkkosivustosta tai sähköpostipalvelimesta.

1. Jos haluat lisätä uuden DNS-vyöhykkeen paina "Add a DNS Zone".

2. DNS-vyöhykkeen lisäämissivulla pystyt luomaan uuden vyöhykkeen. Tarvitset uuden vyöhykkeen lisäämiseen IPV4-osoitteen sekä verkkotunnuksen. Voit myös liittää vyöhykkeen tietylle käyttäjälle listasta, joka näkyy alla. Kun olet valmis ja täydentänyt tarvittavat tiedot paina sinistä nappia, jossa lukee "Lisää vyöhyke" tai "Add Zone".

Nyt olet luonut uuden DNS-vyöhykkeen.

DNS-vyöhykkeen poistaminen

DNS-vyöhykkeen poistamistyökalulla pystyt poistamaan luomiasi vyöhykkeitä.

1. Valitse listasta "Delete a DNS Zone".

2. Kun sivu aukeaa, näet siellä listan jossa on kaikki sinun DNS-vyöhykkeet.

3. Kun haluat poistaa tietyn vyöhykkeen paina vyöhykkeen nimen vasemmanpuoleista laatikkoa ja paina sinistä nappia, jossa lukee "Delete".

Nyt vyöhyke on poistettu onnistuneesti.

DNS-vyöhykkeiden hallinta

Tietueet DNS-yhteydessä ovat tietoja, jotka auttavat tietokoneita löytämään oikeat kohteet Internetissä. Kun kirjoitat verkkoselaimessa verkkotunnuksen, kuten "www.esimerkki.com", tietokoneesi tarkistaa DNS-tietueet, jotta se tietää, minne lähettää pyyntönsä.

1. Pääset DNS-vyöhykehallintaan painamalla listasta "DNS Zone Manager". Kun sivu aukeaa näet siellä kaikki verkkotunnuksesi ja pystyt hallitsemaan niitä.

2. Verkkotunnuksen nimen edessä näkyy erilaisia nappuloita joissa lukee esimerkiksi "+A record", "+CNAME record" jne. Ne ovat niitä tietueita joista mainittiin aikaisemmin, ja kun haluat luoda uuden tietueen voit lisätä sellaisen painamalla esimerkiksi "+A record" nappia.

ESIMERKKEJÄ TIETUEISTA:

1. A-tietueet (Address Record): Nämä tietueet liittävät verkkotunnuksen IP-osoitteeseen, joka on numeromuotoinen osoite. Ne kertovat tietokoneelle, mihin IP-osoitteeseen se tulee yhdistää.

2. CNAME-tietueet (Canonical Name): Nämä tietueet ovat kuin ohjauksia ja ne liittävät yhden verkkotunnuksen toiseen verkkotunnukseen. Ne auttavat esimerkiksi ohjaamaan verkkoliikenteen eri palvelimien välillä.

3. MX-tietueet (Mail Exchange): Nämä tietueet liittyvät sähköpostipalvelimiin. Ne kertovat, mihin palvelimeen sähköpostit tulee lähettää tietystä verkkotunnuksesta.

4. NS-tietueet (Name Server): Nämä tietueet määrittävät, mitkä DNS-palvelimet vastaavat tietyn verkkotunnuksen tiedoista. Ne ohjaavat tietokoneen oikeaan suuntaan, kun se etsii tietoja kyseisestä verkkotunnuksesta.

1. Voimme lisätä vaikka uuden A tietueen. Luon A-tietueen nimeltä "paneeli.matias.tietokettu.net" ja laitoin IP-osoitteen, kun homma on valmis tietueen saa lisättyä painamalla "Add an A record" nappia.

DNS vyöhykepohjat

Zone template eli vyöhykepohja on malli, jota voidaan käyttää DNS-alueiden luomiseen ja hallintaan. Zone template sisältää valmiiksi määritettyjä asetuksia ja tietoja, jotka voidaan kopioida uusiin vyöhykkeisiin. Näitä tietoja voivat olla esimerkiksi DNS-tietueet, kuten A-tietueet, CNAME-tietueet, MX-tietueet ja NS-tietueet, jotka liittyvät verkkotunnuksiin ja palvelimiin.

Pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan vyöhykepohjia klikkaamalla "Edit Zone Templates"

Lisätietoja vyöhykepohjista löydät täältä: https://docs.cpanel.net/whm/dns-functions/edit-zone-templates/

Sähköpostin reititys

Sähköpostin reititys WHM:ssä viittaa siihen, miten sähköpostiviestit ohjataan eri sähköpostitileille tai palvelimille. Jos sinulla on esimerkiksi useita verkkotunnuksia tai sähköpostitilejä, voit määrittää WHM:ssä, miten sähköpostit ohjataan kullekin tilille.

1. Pääset luomaan uusia sähköpostireitityksiä klikkaamalla "Email Routing Configuration" kohdasta.

2. Seuraavaksi voit valita minkä verkkotunnuksen sähköpostia haluat hallita. Voit valita sen listasta painamalla sen vieressä olevaa palloa ja sen jälkeen painamalla sinistä nappulaa alhaalta, jossa lukee "Edit".

3. Kun pääset muokkaimeen huomaat siellä listan, jossa on verkkotunnuksesi ja yksi tyhjä kenttä. Tyhjään kenttään voit luoda uuden MX-tietueen.

4. Jokaisella MX-tietueella on painoarvo, joka määrittää etusijajärjestyksen. Pienempi painoarvo tarkoittaa korkeampaa etusijaa. Esimerkiksi, jos sinulla on kaksi MX-tietuetta, joista toisella on painoarvo 10 ja toisella 20, ensisijaisesti yritetään toimittaa sähköpostit palvelimelle, jolla on painoarvo 10.

5. Lisätietoja sähköpostin reitityksestä löydät täältä: https://docs.cpanel.net/whm/dns-functions/email-routing-configuration/

Verkkotunnusparkki

Verkkotunnusparkki tarkoittaa paikkaa tai palvelua, jossa voit säilyttää verkkotunnustasi. Jos sinulla on verkkotunnus, mutta et käytä sitä aktiivisesti omalle verkkosivustollesi tai sähköpostille, voit tallentaa sen verkkotunnusparkkiin. Tämä tarkoittaa sitä, että säilytät verkkotunnusta tallessa, mutta et käytä sitä heti.

1. Pääset siirtämään verkkotunnuksesi parkkiin mikäli et käytä sitä painamalla "Park a Domain" kohtaa listasta.

2. Kun työkalu aukeaa näet listan, jossa on kaikki verkkotunnuksesi.

3. Jos haluat siirtää, jonkin verkkotunnuksen parkkiin klikkaa sitä verkkotunnusta ja paina sinistä nappulaa jossa lukee "Submit".

4. "Reset" nappia painamalla voit kumota verkkotunnuksien parkittamisen.

Zone TTL

Zone TTL tarkoittaa aikaa, jonka ajan tietty verkkotunnuksen tieto pysyy voimassa internetissä. Voit ajatella sitä ikään kuin "tiedon voimassaoloaikana". Kuvitellaan, että verkkotunnus on kuin osoite, joka kertoo, missä tietty verkkosivusto sijaitsee. Zone TTL taas on kuin aika, joka määrittää, kuinka kauan tietokoneet voivat pitää tiedon tallessa, ennen kuin heidän täytyy tarkistaa se uudelleen.

1. Pääset muokkaamaan verkkotunnuksesi TTL-aikaa painamalla listasta "Set Zone TTL".

2. Kun työkalu aukeaa, näet listassa verkkotunnuksesi ja voit valita sen listasta klikkaamalla sitä.

3. Kun olet valinnut verkkotunnuksesi voit määrittää uuden TTL-ajan kirjoittamalla sen tekstikenttään, joka on alempana. Oletusaika on 14400 sekuntia eli 4 tuntia.

4. Kun olet valmis paina sinistä nappia, jossa lukee "Set TTLs".

Tässä olisi nyt hieman tietoa DNS-funktioista, joita voi hyödyntää jälleenmyynnissä. Jos sinulle tulee mitään kysymyksiä mieleen, ota meihin yhteyttä!